Πώς παίζεται το Υποβρύχιο Ράγκμπυ

Το υποβρύχιο ράγκμπυ παίζεται σε πισίνα βάθους 3,5 – 5 μέτρων. Παίζουν δύο ομάδες των έξι ατόμων. Κάθε ομάδα έχει το καλάθι της στον πάτο της πισίνας. Στόχος της κάθε ομάδας είναι να βάλει την μπάλα στο καλάθι της άλλης. Οι παίχτες χρησιμοποιούν μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα και βουτάνε εναλλάξ κρατώντας την αναπνοή τους. Η μπάλα είναι βαριά και βυθίζεται στο νερό. Επιτρέπεται κανείς να κρατήσει τον παίκτη που έχει την μπάλα και γενικά να προσπαθήσει να του πάρει την μπάλα. Εκεί οφείλεται και το όνομα “ράγκμπυ”. Δεν επιτρέπονται, ωστόσο, χτυπήματα, λαβές και γενικά οτιδήποτε μπορεί να τραυματίσει τον αντίπαλο. Επίσης, απαγορεύεται να “επιτεθεί” κανείς στον εξοπλισμό του αντιπάλου ή σε παίχτη που δεν έχει την μπάλα.

Για περισσότερες πληροφορίες, δες και παρακάτω

Iστορία

Το υποβρύχιο ράγκμπυ ξεκίνησε στην Γερμανία την δεκαετία του 1960. Λέγεται ότι ο καταδυτικός σύλλογος της Κολωνίας εφηύρε αυτό το παιχνίδι, αρχικά σαν άσκηση άπνοιας για τους αθλητές του. Σύντομα και άλλα γερμανικά καταδυτικά σωματεία έμαθαν για το ιδιαίτερο αυτό άθλημα με αποτέλεσμα να διαδοθεί σύντομα σε όλη την Γερμανία, ενώ δεν άργησε να περάσει και στις σκανδιναβικές χώρες.

Σημαντική εξέλιξη για το υποβρύχιο ράγκμπυ ήταν η αναγνώριση του αθλήματος από την παγκόσμια ομοσπονδία υποβρύχιας δραστηριότητας CMAS, καθώς έτσι δόθηκε η δυνατότητα για καθιέρωση κοινών κανονισμών ανάμεσα στα καταδυτικά σωματεία όλων των χωρών.

Πλέον το υποβρύχιο ράγκμπυ παίζεται σε πολλές χώρες όπως Ισπανία, Ιταλία, Κολομβία, Αμερική, Αυστραλία, Τουρκία και αρκετές ακόμα.

Πίσω στο menu

Ατομικός εξοπλισμός

Ο κάθε παίκτης φοράει μάσκα, αναπνευστήρα και βατραχοπέδιλα.

Τα βατραχοπέδιλα μπορούν να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και σχήματος, αρκεί να μην υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού για τους άλλους παίκτες. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται βατραχοπέδιλα κανονικού μεγέθους. Μονοπέδιλο απαγορεύεται.

Ως προς την μάσκα και τον αναπνευστήρα δεν υπάρχει περιορισμός. Προτιμούνται μάσκες με όσο το δυνατόν ευρύτερο οπτικό πεδίο.

Απαραίτητα για το παιχνίδι

Για το παιχνίδι χρειάζονται δύο καλάθια και μία μπάλα.

Η μπάλα είναι παρόμοια ως προς το μέγεθος με εκείνη του handball, με την διαφορά ότι είναι γεμάτη με αλατόνερο, προκειμένου να είναι βαριά και να έχει έτσι αρνητική πλευστότητα.

Τα καλάθια πρέπει να είναι επίσης βαριά και κατά προτίμηση να είναι σταθερά τοποθετημένα στον πάτο της πισίνας. To στεφάνι είναι διαμέτρου 39-40cm, "ντυμένο" με ειδικό υλικό για να μην τραυματίζει.